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What you need to know  

FEI General Regulations Article 140 requires that whilst riding on the show grounds the use of a 
properly fastened protective headgear is mandatory. This rule acts in conjunction with discipline-
specific rules which govern protective headgear requirements in the competition arena venue and 
adjacent warm-up areas, as well as riding from one to the other and from the stables for the 
purposes of competing.  
 
All the rules can be found here www.fei.org. 
  

A summary covering the general and sport specific rules can be found here 
www.fei.org/fei/your-role/athletes/faq. 
 

 



Frequently Asked Questions  

Q: The event is starting tomorrow but I have already arrived 
on the show grounds. Does the “helmet rule” (article 140 
General Regulations) already apply? 
A: Yes and regardless of your discipline. The rule applies as 
long as you are present on the show grounds for the 
purpose of FEI competition (from arrival to departure). 
  
Q: The general rule states “riding” on the show grounds so 
does this include “Vaulting” or “Driving” ? 
A: No, “riding” is meant literally. 
  
Q: Are the rules the same for the warm-up and training 
arenas? 
A: • Training: the general rule (art.140 General 
Regulations) applies to all disciplines: Protective headgear is 
mandatory 
    • Warm-up prior to competing: the specific discipline 
rules apply. 
  
Q: Protective headgear may be removed in ceremonial 
situations in Jumping (Art. 256.1.4, Jumping Rules). Does 
that include a victory gallop around the arena? 
A: The athlete must put his protective headgear back on 
after receiving the prize and before setting off for a victory 
gallop. 
   
Q: I am under 18, can I wear a top hat whilst competing in 
Dressage or in Para-Equestrian Dressage? 
A: No - If you are under 18, you must wear protective 
headgear at all times whilst mounted. 
  
Should you have any questions of your own, a helpful 
summary per discipline can be found 
at http://www.fei.org/fei/your-role/athletes/faq or 
contact the FEI legal department at feilegal@fei.org for 
further clarification. 
  
 

 

Safety First 
The FEI rules are applicable at 

all international FEI 

competitions, however, the FEI 

strongly recommends the use 

of protective headgear at all 

times. 

 

Promote helmet safety on your 
website with our free widgets, 
available 
here. www.fei.org/fei/your-
role/athletes/helmet-
widgets 
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